Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

ΚΑΥΤΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ένα καυτό τριήμερο,ξεκινά από αύριο Τρίτη 17/6/2014 στην Κρήτη!
Η θερμοκρασία κυρίως την Τετάρτη και την Πέμπτη στα βόρεια του νησιού θα ξεπεράσει τα όρια των 36-37°C ,ενώ πολύ πιθανόν τοπικά και για λίγο να αγγίξουμε ακόμα και τους 39-40°C !!!

Οι ενισχυμένοι νοτιάδες,η θολούρα και η σκόνη στην ατμόσφαιρα και οι υψηλές θερμοκρασίες την νύχτα τις Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης και πολύ περισσότερο την νύχτα τις Τετάρτης προς τα ξημερώματα της Πέμπτης,θα συνθέσουν αυτό το πολύ θερμό επεισόδιο !!!
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να τονίσουμε,είναι ότι στα νότια διαμερίσματα του νησιού η θερμοκρασία θα είναι 4-6 βαθμούς χαμηλότερη (στα παραλιακά ακόμα και 7-8 βαθμούς) !!

  ΤΡΙΤΗ 17/6/2014
Ηλιοφάνεια λοιπόν την Τρίτη με λίγες τοπικές νεφώσεις στα ορεινά κυρίως της δυτικής Κρήτης!
Οι άνεμοι από βόρειες βορειοδυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ ενώ στα νότια θα επικρατήσει θαλάσσια αύρα (νοτιοδυτικοί άνεμοι). Από το βράδυ σταδιακά παντού θα επικρατήσουν νοτιάδες,που μέχρι το πρωί της Τετάρτης θα ενισχυθούν αρκετά !
Οι μέγιστες θερμοκρασίες στα παραλιακά διαμερίσματα θα κυμανθούν από 28-30°C. Δύο με τρεις βαθμούς υψηλότερες θα είναι στα εσωτερικά του νησιού!

                                             ΤΕΤΑΡΤΗ 18/6/2014

Ηλιοφάνεια και την Τετάρτη με λίγες αραιές νεφώσεις και θολούρα λόγω της μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα!
Οι άνεμοι από νότιες-νοτιοδυτικές διευθύνσεις 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ (πολύ πρόσκαιρα ακόμα και 7)! Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πολύ πιθανόν στις βόρειες παραθαλάσσιες περιοχές να επικρατήσει θαλάσσια αύρα, με αποτέλεσμα να καθηλώνει κάπως τον υδράργυρο.
Η θερμοκρασία σε άνοδο όπως είπαμε κυρίως στα βόρεια όπου η μέγιστη θα κυμανθεί από 35 έως 37°C (σε ευπαθείς περιοχές στον καταβάτη νοτιά δεν αποκλείεται να είναι 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη!!!

                                               ΠΕΜΠΤΗ 19/6/2014
Παρόμοιες καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν και την Πέμπτη!
Όμως οι άνεμοι θα στραφούν σε πιο δυτικούς-βορειοδυτικούς,θα καθαρίσουν σταδιακά την ατμόσφαιρα και θα ρίξουν την θερμοκρασία !
Το μεγάλο στοίχημα το οποίο θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την έκβαση των μέγιστων θερμοκρασιών,είναι αν θα καταφέρει αυτό το δυτικό ρεύμα να εισέλθει πριν τις θερμές ώρες τις ημέρας ! Αν αυτό δεν συμβεί στην βορειοανατολική Κρήτη ο υδράργυρος θα αγγίξει για λίγο ακόμα και τους 39-40°C !!!
Όπως και να 'χει η Πέμπτη θα είναι η ημέρα που από τα δυτικά ο υδράργυρος θα υποχωρήσει σταδιακά σημαντικά !!!

Τέλος στα κανονικά για την εποχή επίπεδα θα επιστρέψει η θερμοκρασία  την Παρασκευή με πιθανότητα για αστάθεια και κάποιες τοπικές βροχές (γι αυτό το ενδεχόμενο θα μιλήσουμε με νέα εκτίμηση)!
Το Σαββατοκύριακο πάντως σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θα κάνει σχετική ψύχρα με την σημαντική ενίσχυση των βορειοδυτικών ανέμων  !

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιών από αύριο την νύχτα και την Τετάρτη είναι μεγάλος !!!
Σεβόμαστε την φύση ,για να μας σέβεται κι αυτή!
Καλή εξόρμηση στις όμορφες παραλίες της Κρήτης μας για όσους μπορέσουν...για τους υπόλοιπους ...υπομονή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου