Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Ο Χειμώνας, ξανά δηλώνει παρόν. Προσοχή! Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα

Πάνω που οι τελευταίες ηλιόλουστες ημέρες, μας έκαναν να πιστέψουμε, ότι η Άνοιξη, ήρθε αποφασισμένη και θα δώσει δυναμικό παρόν, ακόμα με μια πινελιά του ο Χειμώνας από αύριο και μετά, θα μας θυμίσει, ότι τουλάχιστον το πρώτο μισό αυτής της όμορφης εποχής, είναι πολύ φυσιολογικό, στη μάχη Χειμώνας - Καλοκαίρι = Άνοιξη, ο Χειμώνας να μπορεί να βγαίνει νικητής, σε αρκετές περιπτώσεις! Χάνει βέβαια παρά τις προσπάθειες, ολοένα και περισσότερο, όπως κι είναι φυσιολογικό τη δυναμική του κι έτσι η νέα αυτή ψυχρή εισβολή, αν κι αρκετά σοβαρή για την εποχή που διανύουμε, δε θα είναι σαν την πρόσφατη, που βιώσαμε.
Παρ' όλα αυτά, τα βόρεια, τα εσωτερικά και τα δυτικά-βορειοδυτικά διαμερίσματα του νησιού, θα δουν αρκετές βροχές και τα βουνά μας αξιόλογες χιονοπτώσεις! Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά κι η θερμοκρασία θα σημειώσει σημαντική πτώση!
Δυστυχώς για ακόμα μία φορά, τα φαινόμενα στη νότια Κρήτη, θα είναι πιο τοπικά και πιο λίγα, ενώ θα υπάρξουν περιοχές εκεί, που θα βρέξει λίγο, ή ακόμα και καθόλου!

Αιτία αυτής της κατάστασης, μια αποκομμένη ψυχρή λίμνη από τα βορειοανατολικά, που θα μπει στο Αιγαίο, όπως θα δούμε και στον παρακάτω χάρτη που πήραμε, από το Αμερικάνικο μοντέλο.

Πάμε να δούμε αναλυτικά, την εξέλιξη του καιρού ...

Τρίτη 30/3/2021

Με λίγες νεφώσεις θα ξεκινήσει η Τρίτη, πρόσκαιρα και κατά τόπους πυκνότερες, όπου δεν αποκλείονται και κάποιες ασθενείς βροχές ή ακόμα και μπόρες. Δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, ενώ όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι απόγευμα, θα υπάρχουν κι αρκετά ανοίγματα στο καιρό. Από το βράδυ και κυρίως της νύχτα προς τα ξημερώματα της Τετάρτης και πάλι σποραδικές μπόρες θα συναντάμε στη βόρεια -βορειοδυτική Κρήτη.
Οι βοριάδες θα ενισχυθούν σημαντικά και θα αγγίζουν ακόμα και τα 7-8 μποφόρ, ενώ ριπές ακόμα μεγαλύτερες της τάξεως των 9, 9+ δεν αποκλείονται κυρίως στην ανατολική Κρήτη και σε νότιες ευπαθείς περιοχές! Για το αν θα υπάρξει απαγορευτικό, να απευθύνεστε στα κατά τόπους Λιμεναρχεία.
Η θερμοκρασία σε πτώση, όσον αφορά της μέγιστες τιμές της, δεν θα ξεπερνάει στα πεδινά -παραθαλάσσια τους 15-17°C.

Τετάρτη 31/3/2021

Άκρως Χειμωνιάτικη ημέρα η Τετάρτη, με θυελλώδεις βοριάδες που κατά τόπους ίσως δημιουργήσουν και κάποια προβλήματα, σποραδικές βροχές, που σταδιακά από τις προμεσημβρινές ώρες και μετά θα εντείνονται, θα γενικεύονται περισσότερο, ενώ δεν αποκλείονται και κάποιες καταιγίδες! 
Δείξτε προσοχή, μιας και τα φαινόμενα κυρίως στη βόρεια Κρήτη θα είναι κατά τόπους έντονα. Στα νότια-νοτιοανατολικά, οι βροχές θα είναι πιο τοπικές, μικρότερης έντασης και στις περισσότερες περιοχές, θα έχουν παροδικό χαρακτήρα.
Χιόνια θα σημειωθούν σε γενικές γραμμές περίπου από τα 1200-1300μ και υψηλότερα, ενώ πρόσκαιρα πριν το μεσημέρι κι από αργά το απόγευμα, ίσως κατέβουν λίγο ακόμα τα υψόμετρα.
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνά στα βόρεια τους 11-13°C, ένα με τρεις βαθμούς υψηλότερη, θα είναι αυτή στα νότια.

Πέμπτη 1/4/2021  

Με τις χιονοπτώσεις να φτάνουν ακόμα και στα παραθαλάσσια θα ξεκινήσει η Πέμπτη!
Ε να μη πούμε κι εμείς ένα μικρό ψεματάκι ; 
Πάμε στην αλήθεια λοιπόν ...Με παρόμοιες καιρικές συνθήκες όπως αυτές τις Τετάρτης, θα ξεκινήσει κι η Πρωταπριλιά. Από το μεσημέρι κυρίως και μετά, από τα δυτικά προς τ' ανατολικά κι από τα νότια προς τα βόρεια, ο καιρός θα βελτιώνεται σταδιακά, για να φτάσουμε στη νύχτα όπου οι βροχές θα σταματήσουν παντού. 
Οι άνεμοι που αρχικά θα αγγίζουν και τα 7-8 μποφόρ κατά τόπους, σταδιακά θα εξασθενήσουν.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο, δεν θα ξεπερνάει στα βόρεια πεδινά τους 13-15°C, ενώ δύο με τρεις βαθμούς υψηλότερη, θα είναι αυτή στα νότια.
Τα χιόνια από τις πρωινές ώρες και έπειτα, θα απασχολούν μόνο υψόμετρα από τα 1500-1600μ και πάνω.

Παρασκευή 2/4/2021

Βελτιωμένος καιρός θα επικρατήσει σε γενικές γραμμές την Παρασκευή, με κάποιες νεφώσεις αρχικά στα βορειοανατολικά του νησιού μας κι από το απόγευμα από τα δυτικά, με ανατολικότερη επέκταση. Κάποιες ασθενείς τοπικές βροχούλες, δεν αποκλείονται μέχρι το βράδυ στην κεντροδυτική -νοτιοδυτική περισσότερο Κρήτη.
Οι άνεμοι εξασθενημένοι πλέον θα στραφούν από τα δυτικά και τα νότια σε πιο Δ-ΝΔ 3-5 μποφόρ (πρόσκαιρα 6 σε δυτικά παραθαλάσσια διαμερίσματα).
Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο δε θα ξεπερνάει στα πεδινά τους 17-21°C.

Σάββατο 3/4/2021

Λίγες νεφώσεις κυρίως το πρωί κι από το βράδυ του Σαββάτου. Κάποιες λασποψιχάλες (όχι κάτι το σοβαρό), δεν αποκλείονται νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι σταδιακά στρέφονται σε νοτιάδες, όπου θα ενισχυθούν κάπως μέσα στη νύχτα κι η θερμοκρασία σε νέα μικρή άνοδο, κυρίως στη βόρεια Κρήτη.

Κυριακή 4/4/2021

Μπορεί να έχει νεφώσεις η Κυριακή και κάποια σκόνη στην ατμόσφαιρα, όμως μάλλον η πιθανότητα για κάποιες λασποψιχάλες έστω, είναι πολύ μικρή.
Εκεί που θα πρέπει να εστιάσουμε, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία σ' αυτή την ημέρα, είναι η σημαντική ενίσχυση των νοτιάδων και η άνοδο της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια, όπου δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 25-27°C (το καθιερωμένο φρύδι του νότου, μάλλον δε θα λείψει)!

Κλείνοντας, να σας πούμε, ότι παρ' ότι κάποια τρεξίματα των καιρικών μοντέλων, επιμένουν πιο θερμές κι άνομβρες καταστάσεις από τις 5 έως τις 15-20 του Απρίλη, να μη βιαστείτε να το κλειδώσετε γιατί η κατάσταση είναι ρευστή αυτή τη μεταβατική περίοδο που διανύουμε. Εμείς στους Μετεωκρήτες, περιμένουμε γενικότερα έναν Απρίλη με αρκετά σκαμπανεβάσματα στη θερμοκρασία κι αρκετό καιρικό ενδιαφέρον! Είτε έτσι, είτε αλλιώς, θα παρακολουθούμε τις καιρικές εξελίξεις κι όπως τόσα χρόνια έγκαιρα κι έγκυρα, θα μαθαίνεται όλα τα νεότερα από την ομάδα μας!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου