Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020

Χειμωνιάτικο το τριήμερο, βελτιώνεται ο καιρός από τη Δευτέρα.

Το βαρομετρικό χαμηλό που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή των Δωδεκανήσων είναι η αιτία της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού, το οποίο με το μετωπικό του πέρασμα προκάλεσε τη νύχτα της Τσικνοπέμπτης βροχές, καταιγίδες και σποραδικές χαλαζοπτώσεις!
Με την κίνησή του από τις επόμενες ώρες ανατολικότερα - νοτιοανατολικότερα, θα ενισχύσει τους βοριάδες και θα μαγνητίσει πιο ψυχρές αέριες μάζες, μεταφέροντας τις προς την περιοχή μας. 
Συγχρόνως ο καιρός θα παραμείνει βροχερός και χειμωνιάτικος μέχρι και την Κυριακή, με τα περισσότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στη βόρεια Κρήτη! Θα την χαρακτηρίζαμε αρκετά φυσιολογική και μέτρια για την εποχή που διανύουμε διαταραχή. Σίγουρα οι λάτρες του Χειμώνα, θα περιμέναμε κάτι πιο δυναμικό από το Φλεβάρη, που για άλλη μια συνεχόμενη χρονιά θα φύγει απογοητευτικά, όσον αφορά τουλάχιστον τα χιόνια σε χαμηλότερα υψόμετρα.

               (φωτογραφία Γιώργος Ψιμουλάκης, από τη νυχτερινή καταιγίδα στο Ηράκλειο)
Πάμε όμως να δούμε όλες τις ημέρες μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη αναλυτικά και να δώσουμε και μια προοπτική για την πορεία του καιρού μέχρι και τις αρχές του Μάρτη!

Παρασκευή 21/2/2020

Βροχερός λοιπόν και Χειμωνιάτικος ο καιρός για σήμερα Παρασκευή. Μάλιστα δεν αποκλείονται αρχικά ακόμα κι έντονα φαινόμενα στα ανατολικά και τα βόρεια! Σταδιακά και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, τα φαινόμενα θα αρχίσουν να περιορίζονται από τα νότια προς τα βόρεια κι από τα παραλιακά στα πιο εσωτερικά διαμερίσματα. Να τονίσουμε εδώ ότι η νότια -νοτιοδυτική Κρήτη θα έχει κι ανοίγματα, αμέσως από το πρωί με πιο τοπικές βροχές. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί παντού πρόσκαιρα ως προς τα φαινόμενα.
Οι άνεμοι από βόρειες -βορειοδυτικές διευθύνσεις θα αγγίζουν τα 6-7 μποφόρ, ενώ στα ανατολικά και σε ευπαθείς περιοχές της νότιας Κρήτης, δεν αποκλείουμε ακόμα και 8-9 μποφόρ (εξασθένηση θα παρουσιάσουν κυρίως στα δυτικά κατά τη διάρκεια της νύχτας)!
Οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα παρατηρηθούν στα βόρεια πεδινά δεν θα ξεπερνούν τους 12-14°C, ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη θα είναι αυτή στα νότια.
Χιονοπτώσεις σε γενικές γραμμές θα έχουμε από τα 1250-1300μ και πάνω.

Σάββατο 22/2/2020

Με νεφώσεις κατά τόπους πυκνότερες στα κεντροδυτικά και σε κάποια ορεινά και βόρεια του νησιού θα ξεκινήσει το Σάββατο. Γρήγορα κι από τις προμεσημβρινές ώρες θα ξεκινήσουν να μας απασχολούν κάποιες μπόρες από τα βορειοδυτικά. Γρήγορα και κυρίως από το μεσημέρι και μετά, τα φαινόμενα θα έχουν την τάση να εντύνονται και να επεκτείνονται στα υπόλοιπα εσωτερικά κυρίως και βόρεια διαμερίσματα του νησιού. Πιο τοπικά, πιο ασθενή και πιο παροδικά θα είναι τα φαινόμενα στα νότια, ενώ σε περιοχές τις ανατολικής- νοτιοανατολικής Κρήτης ίσως και να μη βρέξει καθόλου. Οριακά δείχνει να επηρεάζεται η Σητεία κι αυτό αν γίνει θα γίνει από το απόγευμα και μετά.
Οι βόρειοι γενικά άνεμοι που αρχικά θα πνέουν 5-6 και τοπικά 7 μποφόρ, βαθμιαία και κυρίως μετά το μεσημέρι θα ενισχυθούν κι άλλο! Για τον απόπλου των πλοίων, να απευθύνεστε στα κατά τόπους λιμεναρχεία, μιας και τη νύχτα του Σαββάτου κυρίως στα πελάγη δεν αποκλείονται ακόμα και 9 μποφόρ! 
Οι μέγιστες θερμοκρασίες που θα καταγραφούν θα κυμανθούν στα επίπεδα της Παρασκευής, όμως θα σημειωθεί πτώση της τάξεως των τριών τεσσάρων βαθμών από το απόγευμα κυρίως στα δυτικά και τα βόρεια!
Οι χιονοπτώσεις από το απόγευμα σε Λευκά όρη και Ψηλορείτη κι από το βράδυ στα Λασιθιώτικα, θα απασχολούν υψόμετρα σε γενικές γραμμές άνω των 1000-1150μ

Κυριακή 23/2/2020

Χειμωνιάτικο θα είναι το σκηνικό του καιρού το πρωί της Κυριακής με τοπικές βροχές στα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού και χιονοπτώσεις στα υψόμετρα που δώσαμε για το Σάββατο. Γρήγορα όμως, τα φαινόμενα θα περιοριστούν θα εξασθενήσουν κι από το μεσημέρι και μετά θα σταματήσουν. Καλύτερες βέβαια καιρικές συνθήκες, αμέσως από το πρωί, θα επικρατήσουν στα νότια, με πιθανότητα να βρέξει τοπικά και πρόσκαιρα, αλλά και με μεγάλα ανοίγματα.
Οι βοριάδες που αρχικά θα αγγίζουν τα 7-8 με ριπές κατά τόπους ακόμα και 9 μποφόρ, μετά το μεσημέρι θα εξασθενήσουν σημαντικά.
Οι μέγιστες θερμοκρασίες και πάλι δεν θα ξεπερνούν τους 12-14°C στα βόρεια, ενώ 1 με 3°C υψηλότερες θα συναντούμε στα νότια του νησιού.

Δευτέρα 24/2/2020

Με τους ανέμους να εξασθενούν σημαντικά και να στρέφονται σταδιακά σε πιο δυτικούς που μόνο σε κάποια δυτικά και νότια παραθαλάσσια θα αγγίζουν και τα 6 μποφόρ, χωρίς βροχές και μόνο με τοπικές νεφώσεις αρχικά στα βορειοανατολικά κι από το μεσημέρι και μετά στα δυτικά και τα νότια θα κυλίσει η Δευτέρα.
Η θερμοκρασία σε σημαντική άνοδο, κυρίως στα βόρεια όπου θα αγγίξει ακόμα και τους 18-19°C κατά τόπους! Χαμηλότερες 2-3°C θα παρατηρηθούν στα νότια -νοτιοδυτικά.

Τρίτη 25/2/2020

Καλές καιρικές συνθήκες θα επικρατήσουν την Τρίτη, με λίγες νεφώσεις κυρίως στα βόρεια κι ορεινά του νησιού, ενώ οι βοριάδες θα ενισχυθούν εκ νέου αλλά πρόσκαιρα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα βόρεια και δεν θα ξεπερνάει τους 15-17°C ενώ κατά τόπους στα νότια ίσως δούμε και 19-20°C αργά το μεσημέρι.

(Φωτογραφία από τον Γιώργο Στεφανάκη κι από τον Άγιο Νικόλαο, το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης)

Κλείνοντας να σας πούμε ότι μια μικρή διαταραχούλα, μάλλον όχι και τόσο παραγωγική φαίνεται να μας απασχολεί την Πέμπτη και την Παρασκευή και μ' αυτό το καιρικό <<γεγονός>> να μας αποχαιρετά ο φετινός Φλεβάρης.
Τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία θέλουν τον Μάρτη τουλάχιστον το πρώτο πενθήμερο του να είναι αρκετά Χειμωνιάτικος και βροχερός, όμως ούτε ως πιθανότητα προς το παρόν δεν μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι ακραίο.
Μάλλον θα κυμαίνεται σ' αυτά που μας έχει μάθει έως τώρα ο εφετινός Χειμώνας, τον οποίο με τα όσα μας έχει δώσει έως τώρα, από τη μία θα τον ξεχάσουμε γρήγορα γιατί δεν έκανε κάτι σημαντικό, από την άλλη σταθήκαμε πολύ τυχεροί ως Κρήτη, γιατί και έβρεξε και Χειμώνιασε.
Υπάρχουν περιοχές στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα που ήταν σε πολύ χειρότερη μοίρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου