Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2019

Θα ζεσταθούμε για τα καλά

Με διαθέσεις να μας ζεστάνει για τα καλά μπαίνει ο Αύγουστος, όμως δεν αναμένεται κάτι ακραίο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.
Σταδιακά λοιπόν, από αύριο Πέμπτη, πρώτη ημέρα του Αυγούστου, ο υδράργυρος ανεβαίνει, για να φτάσουμε σε ένα Σαββατοκύριακο, με γενικά υψηλές θερμοκρασίες κι αυξημένη τη σχετική υγρασία!
Ηλιοφάνεια θα κυριαρχήσει με πιθανά κάποια συννεφάκια κατά διαστήματα και κάποια σχετική θολούρα, ενώ  προβλήματα με τους ανέμους δεν θα υπάρξουν, οι οποίοι θα αγγίξουν μόνο για λίγο και τοπικά τα 6-7 μποφόρ.


Πριν μιλήσουμε αναλυτικά για τον καιρό μέχρι και την Κυριακή, να τονίσουμε ότι από τη νέα εβδομάδα ενισχύεται εκ νέου το μελτέμι που ίσως δημιουργήσει και κάποια προβλήματα κι ο υδράργυρος υποχωρεί!
Όπως θα δούμε στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη για τις 6 Αυγούστου, που πήραμε από το τελευταίο τρέξιμο του Αμερικάνικου μοντέλου GFS, θα παρατηρήσουμε τις πολύ θερμές αέριες μάζες που έχουν εγκατασταθεί στην βόρεια Αφρική και τις ψυχρές στην βορειανατολική Ευρώπη.
Από αυτή τη μάχη, πότε κερδίζουν οι μεν και πότε οι δεν, στέλνοντάς μας μέρος αυτών των αερίων μαζών ανά διαστήματα!
Έχει να κάνει καθαρά, με την κυκλοφορία που θα επικρατήσει στην Γηραιά Ήπειρο από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας και μετά όπου η πρόγνωση είναι αδύνατη αυτή τη στιγμή, προκειμένου να βρούμε το κατά πόσο θα υπερισχύσει η πολύ θερμή Αφρική ή η ψυχρή βορειοανατολική Ευρώπη!
Προσωπική μας εκτίμηση, χωρίς να αποτελεί ακριβή πρόγνωση, είναι πως θα συνεχιστούν να μας επηρεάζουν εναλλάξ, με αποτέλεσμα να έχουμε κι άλλο, ίσως κι ακόμα πιο έντονο θερμό επεισόδιο στην πορεία κι ο Αύγουστος τελικά να αποδειχθεί ο πιο θερμός μήνας του Καλοκαιριού!

Πέμπτη 1/8/2019

Σχεδόν αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, με τους ανέμους να πνέουν από 3-5 μποφόρ κι 6 πρόσκαιρα στα βορειοανατολικά (πιθανό 7αρι για λίγο ανατολικότερα της Σητείας.
Η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές έως 33°C στα βόρεια κι έως 36°C στα εσωτερικά και τα νότια.

Παρασκευή 2/8/2019

Σχεδόν αίθριος ο καιρός και την Παρασκευή με το μελτέμι να ενισχύεται λίγο στα ανατολικά και τα νότια, αγγίζοντας εκεί τα 5-6 πρόσκαιρα σε ευπαθείς περιοχές ακόμα και τα 7 μποφόρ!
Η θερμοκρασία έως 34-35°C στα βόρεια κι έως 37-39°C στα υπόλοιπα διαμερίσματα.

Σάββατο 3/8/2019

Πιθανές λίγες αραιές νεφώσεις, με σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα. Οι άνεμοι εξασθενούν και στα ανατολικά, για να στραφούν σταδιακά σε πιο δυτικούς κυρίως στα δυτικά και τα νότια, όπου μετά το μεσημέρι εκεί σε θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα τοπικά, πιθανόν να αγγίζουν και τα 6-7 μποφόρ. Η θερμοκρασία σε νέα άνοδο κυρίως στα εσωτερικά και τα βόρεια όπου θα αγγίξει εκεί και τους 36-39°C ! Στα νότια παραθαλάσσια δεν θα ξεπερνάει τους 32-34°C, όμως λόγω της αυξημένης υγρασίας η αίσθηση της ζέστης κι εκεί θα είναι αρκετά αυξημένη!

Κυριακή 4/8/2019

Σχεδόν αίθριος ο καιρός την Κυριακή με πιθανά λίγα συννεφάκια κυρίως πλησίον των ορεινών όγκων. Οι άνεμοι πρόσκαιρα εξασθενούν και στρέφονται σε πιο βορειοδυτικούς, ενώ παρ' ότι ο υδράργυρος θα υποχωρήσει στα βόρεια και πάλι η αυξημένη υγρασία, θα κάνει την αίσθηση της ζέστης μεγαλύτερη!

Όπως είπαμε και στην αρχή, ενισχύεται το μελτέμι τη νέα εβδομάδα κι η θερμοκρασία επιστρέφει σε ικανοποιητικά  επίπεδα για την εποχή. Μετά τα μέσα της όμως δείχνει και πάλι η Αφρική να θέλει να μας στείλει εκ νέου την αγάπη της, αν μας επιτρέπεται η έκφραση, όπως αναλύσαμε με τον προγνωστικό χάρτη παραπάνω!
Κλείνοντας να πούμε ότι την Παρασκευή και το Σάββατο, ίσως δούμε πολύ τοπικά κανένα 40άρι, ενώ πολύ πιθανόν να νιώσετε ότι έχουμε 40 βαθμούς ίσως και περισσότερο, μα θα φταίει η αυξημένη υγρασία!
Πρώτοι στους Μετεωκρήτες θα ενημερωθείτε για οποιαδήποτε εξέλιξη, με σεβασμό προς τους Κρητικούς και χωρίς τρομακτικούς τίτλους!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου