Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Σοβαρή αλλαγή του καιρού

Πολλές ημέρες τώρα, όσοι μας παρακολουθείτε, θα έχετε καταλάβει, ότι τα ψέματα τελείωσαν! Οι τελευταίες πινελιές του Καλοκαιριού ήταν αυτές που έπεσαν μέχρι και σήμερα!
Από τις επόμενες ώρες, ο καιρός αλλάζει! Ενισχύονται σημαντικά οι βοριάδες, εμφανίζονται περισσότερα σύννεφα στον ουρανό, τα οποία πολύ τοπικά, κυρίως στα βόρεια βορειοδυτικά κι ορεινά διαμερίσματα, θα δώσουν λίγα φαινόμενα κι η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση!

 Πριν προχωρήσουμε στον καιρό των επόμενων ημερών, θα θέλαμε να σας προειδοποιήσουμε, από εδώ από τους Μετεωκρήτες, ότι πρόκειται για μια πολύ σοβαρή κακοκαιρία, που σταδιακά θα ποτίσει γενικότερα το νησί και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις, τα φαινόμενα θα είναι αρκετά έντονα και θα χρειαστεί να δείξετε την απαραίτητη προσοχή!
Πάμε να δούμε μία μία τις ημέρες, αφού πρώτα σας πούμε ότι βρεθήκαμε μπροστά σε μια δύσκολη προγνωστικά κατάσταση. Τα καιρικά μοντέλα ταλαντεύτηκαν ασυνήθιστα πολλές φορές μέχρι να καταλήξουν κι ακόμα και τώρα που συντάσσουμε αυτό το άρθρο 17:00, υπάρχουν κάποιες διχογνωμίες σχετικά με την αρχική θέση και την πορεία που θα διανύσει το χαμηλό.

Να ξεκινήσουμε λοιπόν από την Τετάρτη 26/9 και να σταθούμε κυρίως στους ανέμους που θα ενισχυθούν και θα αγγίζουν τα 7-8 πολύ τοπικά ακόμα και τα 9-10 μποφόρ!!! Ριπές ακόμα και πάνω από 10 μποφόρ, θα παρατηρηθούν σε ευπαθείς περιοχές! Πρέπει λοιπόν να είμαστε πολύ προσεχτικοί! Κατά τ' άλλα, το σκηνικό του καιρού θα είναι άκρως Φθινοπωρινό, με κατά τόπους πυκνότερες νεφώσεις στα βόρεια-βορειοδυτικά εσωτερικά κι ορεινά διαμερίσματα. Υπάρχει αυξημένη πιθανότητα εκεί, για τοπικού χαρακτήρα βροχές. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σημαντική πτώση και δεν θα ξεπερνάει τους 21-22°C στα βόρεια πεδινά και τους 23-24°C στα νότια- νοτιοανατολικά.
Με παρόμοιες καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσει η Πέμπτη, όμως σταδιακά οι άνεμοι θα εξασθενήσουν κυρίως στα κεντροανατολικά διαμερίσματα και θα έχουν την τάση να στραφούν σε πιο νότιους-νοτιοανατολικούς! Συγχρόνως θα βαρύνει περαιτέρω ο καιρός από τα δυτικά και οι τοπικές βροχές που θα εκδηλώνονται ήδη εκεί θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα γενικευτούν κάπως! Ο νομός Λασιθίου, θα επηρεαστεί από λίγο στα δυτικότερα διαμερίσματά του έως καθόλου!
Η θερμοκρασία την Πέμπτη, θα παρουσιάσει άνοδο κυρίως στα βόρεια- βορειοανατολικά διαμερίσματα, της τάξεως των 3ων έως και 5°C .
Μέτωπο κακοκαιρίας, θα μας απασχολήσει από τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, με βροχές και καταιγίδες αυτή τη φορά γενικευμένα! Υπάρχει όμως και πάλι αρκετά σοβαρή πιθανότητα τα ανατολικότερα τμήματα του νομού Λασιθίου να πάρουν κάτι λίγο από αυτό το μέτωπο! Ο καιρός αργότερα θα καταστεί άστατος με κατά τόπους βροχές και καταιγίδες, αλλά και ανοίγματα, κυρίως στα βόρεια- βορειοανατολικά. Τα φαινόμενα από της βραδυνές ώρες, θα έχουν την τάση να ενταθούν αρκετά στη δυτική Κρήτη! Οι άνεμοι από νότιες γενικά διευθύνσεις, κατά τόπους θα αγγίζουν τα 6-7, ενώ δεν αποκλείεται σε βόρεια αυτή τη φορά διαμερίσματα να έχουμε ριπές της τάξεως των 8-9 μποφόρ σταδιακά!

Η θερμοκρασία λόγω των νοτιάδων, θα ανέβει λίγο ακόμα.
Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, το Σαββατοκύριακο θα κυλίσει με άστατο καιρό! Κατά τόπους και κατά περιόδους πιο πυκνές νεφώσεις. Διάσπαρτα φαινόμενα σε περιοχές κυρίως της δυτικής νοτιοδυτικής και νότιας Κρήτης κι αυτές που ευνοούνται από δυτικογενείς ανέμους (Δ-ΒΔ). Τα φαινόμενα εκεί δεν αποκλείεται το Σάββατο να είναι έντονα! Οι άνεμοι λοιπόν θα στραφούν σε πιο δυτικούς βορειοδυτικούς  5-7 τοπικά ίσως και 8 μποφόρ, ενώ η θερμοκρασία, θα παρουσιάσει πτώση!
Κλείνοντας, θα θέλαμε να εστιάσουμε την προσοχή σας όσον αφορά τα έντονα, κατά τόπους και κατά περιόδους επικίνδυνα φαινόμενα σε δύο ημέρες! Αυτές είναι, η Παρασκευή και το Σάββατο (οι πιο βαριές όσον αφορά τις βροχές ημέρες) που το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό όπως θα δείτε και στον παρακάτω χάρτη, θα κινηθεί προς την περιοχή μας! Τέτοια χαμηλά, αυτήν την εποχή, μπορούν να αποδειχθούν απρόβλεπτα ως προς τη δυναμική τους!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου