Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Σχετικά με την ψυχρή εισβολή την Πρωτοχρονιά

Έχουν ακουστεί κι έχουν γραφτεί  πολλά αυτές τις ημέρες, για επικείμενη ψυχρή εισβολή, το διάστημα από τις 29/12/2015 έως 2-3/1/2016. Άλλα φυσικά έχουν βάση, κι άλλα αποσκοπούν αποκλειστικά είτε στα κλικ, είτε στην τηλεθέαση, λόγω της επιθυμίας του κόσμου για χιόνια τις εορτάσιμες ημέρες!


Από την πρώτη στιγμή, όταν φάνηκε στα καιρικά μοντέλα η τάση για μεσημβρινή κυκλοφορία το επίμαχο διάστημα, εδώ στους Μετεωκρήτες το αντιμετωπίσαμε με νηφαλιότητα και το εξετάζουμε καθημερινά με ότι πιο φρέσκο, δίνοντας μάλιστα πιθανότητες να συμβεί, από 20% και κάτω αρχικά!
Κατά την διάρκεια σύνταξης αυτού του άρθρου, οι πιθανότητες αυξήθηκαν κάπως για το διάστημα από 31/12 έως 2/1 !
Ας τις δούμε αυτές, πριν προχωρήσουμε σε μια ανάλυση του χάρτη των συστημάτων (500mb).
Από 20-25% λοιπόν δίνουμε πιθανότητα σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, για κάτι σοβαρό (χιόνια στα πεδινά, ημιπεδινά, ημιορεινά).
Από 30-50% δίνουμε για μια μίνι ψυχρή εισβολή, με κάποιες βροχές και χιόνια σε υψόμετρα άνω των 800-1000μ.

Στον παραπάνω χάρτη, που πήραμε από το Αμερικάνικο μοντέλο GFS, προσπαθούμε με κάποια βέλη να εξηγήσουμε, πως θα έπρεπε να ήταν τα πράγματα , κατά την διάρκεια της πρώτης απόπειρας του συσσωρευμένου πολικού ψύχους στην Β-ΒΑ Ευρώπη, να κινηθεί προς τα νότια. Όπου τα βελάκια πάνω στον χάρτη έχουν χονδρή γραμμή, είναι τα τρέχοντα στοιχεία. Βάλαμε κάποια πιο λεπτά βέλη, για να σας δείξουμε πως θα έπρεπε να είναι, για να γινόταν το όνειρο των περισσοτέρων πραγματικότητα.
Να προσπαθήσουμε να κάνουμε μια όσο το δυνατόν πιο απλή ανάλυση, έτσι ώστε να γίνει κατανοητό από όλους.
Τη στιγμή  λοιπόν που η κυκλοφορία των συστημάτων αλλάζει, ο αντικυκλώνας σκάβει σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη και συμπιέζει το ψύχος προς τα νότια (κόκκινη γραμμή), τα μεγαθήρια χαμηλά του Ατλαντικού τον ωθούν προς την χώρα μας (γαλάζια βέλη) κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η αποκομμένη λίμνη (πράσινο βέλος) να κινηθεί νοτιοανατολικότερα, ο εκτεταμένος αντικυκλώνας να καταρρεύσει στην χώρα μας (μοβ βέλη), οδηγώντας το ψύχος προς την γειτονική Τουρκία (λευκά βέλη).
Τώρα, επειδή πρόκειται για ένα αντικυκλωνικό πεδίο-τοίχος πραγματικά αρκετά δραστήριο κι αφού θα αποτύχει σε πρώτη φάση όπως όλα δείχνουν (διάστημα 29 έως 30/12), να κατεβάσει το ψύχος προς την περιοχή μας, σε δεύτερη φάση όπως θα δούμε στον παρακάτω χάρτη και πάλι του Αμερικάνικου μοντέλου (run GFS 0z 24/12/2015), θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για back door. Δηλαδή το ψύχος να εισβάλει από τα ανατολικά-βορειοανατολικά.


Ακόμα  και αν συμβεί αυτό το σενάριο (κατά το διάστημα 31/12 έως 2-3/1/2016), πολύ πιθανόν, είτε το ψύχος που θα μας έρθει να είναι αρκετά εκφυλισμένο (σενάριο GFS), είτε να μας πάρει ξυστά που λέμε (σενάριο Ευρωπαϊκού μοντέλου), με πολύ κρύο, χιονοπτώσεις ακόμα και στα πεδινά, όμως πιο ασθενή και παροδικά φαινόμενα.


Παρ' όλα αυτά, το  ποσοστό 20-25% που δίνουμε για να συμβεί κάτι σοβαρό, αφορά αυτό το διάστημα κι επειδή είναι μακρυά δεν γίνεται ούτε να το υιοθετήσουμε, αλλά ούτε και να το απορρίψουμε!
Μείνετε συντονισμένοι στους Μετεωκρήτες! Στο meteokrites.gr καθημερινά, θα ενημερώνεστε για οποιαδήποτε εξέλιξη!
Η καιρική μας παρέα, σας εύχεται χρόνια πολλά και καλές γιορτές, με υγεία και ευτυχία! 

2 σχόλια: