Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2014

ΠΡΟΣΕΧΩΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ - ΧΑΛΑΕΙ Ο ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Λίγο πολύ ο καιρός με την συμπεριφορά του κυρίως τις δύο τελευταίες ημέρες μας προϊδεάζει ότι το Καλοκαίρι οδεύει προς το τέλος του!
Η αλήθεια είναι ότι φέτος μας κούρασε κυρίως με την αυξημένη υγρασία που είχαμε! Βέβαια σε αντίθεση με πέρσι , δύο σοβαρά κύματα καύσωνα έλαβαν χώρα στο νησί μας ,αλλά και αρκετές ημέρες όπου η αυξημένη σχετική υγρασία ,σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους ,μας έκανε να νοιώθουμε αρκετούς βαθμούς πάνω από την κανονική θερμοκρασία!
Ακούσαμε και διαβάσαμε πολλά όλες αυτές τις ημέρες ,σχετικά με την εξέλιξη του καιρού την νέα εβδομάδα ! Όσοι είστε μέλη στην καιρική μας ομάδα στο FACEBOOK  ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, θα έχετε δει διάφορα ποστ στα οποία από πολλές μέρες πριν πήραμε το ρίσκο και μιλήσαμε για την επικείμενη αλλαγή του καιρού που θα λάβει χώρα από την Τρίτη κυρίως!Ποτέ όμως δεν αναλύσαμε δεν προτρέξαμε  να επικυρώσουμε και γενικότερα δεν βιαστήκαμε να αποκλείσουμε οποιοδήποτε εναλλακτικό σενάριο! Η εποχή είναι από τις πιο δύσκολες ,να μην πω η πιο δύσκολη προγνωστικά κι έτσι όσοι βιάστηκαν, είτε βγουν αληθινοί λόγω ζαριάς ,είτε πέσουν έξω ,να ξέρετε ότι το κάναν καθαρά για να κερδίσουν τις εντυπώσεις ...Ενδεχομένως και τα κλικ ! Εμάς εδώ μας ενδιαφέρει η αντικειμενική ενημέρωσή σας όσον αφορά το καιρό της Κρήτης!
Πριν προχωρήσουμε στην αναλυτική μας εκτίμηση ,ας δούμε γενικότερα τι θα συμβεί!

Ένα βαθύ λοιπόν βαρομετρικό χαμηλό ,οργανώνεται στην γειτονική μας Ιταλία και θα κινηθεί σχετικά γρήγορα νοτιοανατολικά ! Με αποτέλεσμα την Τρίτη το βράδυ το κέντρο του να παρατηρείτε στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου πελάγους όπως θα δούμε και στον παρακάτω χάρτη!

Στροβιλιζόμενο λοιπόν το χαμηλό στην περιοχή θα προκαλέσει την δημιουργία διαδοχικών μετώπων κακοκαιρίας τα οποία θα σαρώνουν τη χώρα από τα δυτικά προς τ'ανατολικά !Εμείς εδώ στο meteokrhtes.blogspot.gr δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα,αλλά σίγουρα θα πρέπει να εκδοθεί έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για πολλές περιοχές της δυτικής ,κεντρικής και βόρειας χώρας !Η δυτική και βόρεια Κρήτη ίσως να πρέπει να συμπεριληφθεί σ'αυτό το έκτακτο όπως και κάποια νησιά των Κυκλάδων και του ανατολικού,βορειοανατολικού Αιγαίου!Πιο συγκεκριμένα για την Κρήτη ,περιμένουμε την Δευτέρα με την σταδιακή εξασθένηση των ανέμων κυρίως σε εσωτερικά διαμερίσματα, να δημιουργηθούν κατά τις θερμές ώρες της ημέρας συνθήκες αστάθειας,ενώ από την Τρίτη κι από τις προμεσημβρινές-μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα χαλάσει από τα δυτικότερα τμήματα του νομού Χανίων!
Τα νότια νοτιοδυτικά ρεύματα που θα μας απασχολήσουν αρχικά θα διατηρήσουν την θερμοκρασία στα βόρεια τμήματα του νησιού σε σχετικά υψηλά επίπεδα!
Από την Πέμπτη και μετά δείχνει ότι θα μπούμε σε πιο Φθινοπωρινούς ρυθμούς!
Πτώση της θερμοκρασίας συννεφιές κατά τόπους πυκνότερες με πιθανές βροχές ή ακόμα και καταιγίδες τοπικά και γενικότερα η αίσθηση που θα γεννηθεί σε όλους μας ,θα είναι ότι το Καλοκαίρι αποτελεί πλέον παρελθόν !

  Πάμε όμως να δούμε αναλυτικότερα,μέρα με τη μέρα τι θα συμβεί στο νησί!


                                                 ΔΕΥΤΕΡΑ  1/9/2014


Τη Δευτέρα λοιπόν όπως είπαμε κατά της θερμές κυρίως ώρες της ημέρας ,θα αναπτυχθούν νεφώσεις και θα σημειωθούν κάποιες βροχές ή ακόμα και καταιγίδες ,στα εσωτερικά τμήματα ! Μικρή πιθανότητα υπάρχει για κάποια μεμονωμένα φαινόμενα στο νομό Λασιθίου αλλά και σε κάποιες περιοχές πλησιέστερες στα παράλια του νησιού!
Μέχρι αργά το απόγευμα τα όποια φαινόμενα θα έχουν σταματήσει παντού !

                                     
                                                 ΤΡΙΤΗ 2/9/2014


  Την Τρίτη οι συννεφιές θα πυκνώσουν ,και πιθανόν μέχρι το μεσημέρι ,να δώσουν κάποιες τοπικές ψιχάλες κυρίως σε βορειοανατολικά διαμερίσματα !
Μετά το μεσημέρι κι από τα δυτικά ο καιρός θα παρουσιάσει επιδείνωση ! Προσοχή γιατί τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα Δυτικά και νοτιοδυτικά τμήματα της Κρήτης!
Την νύχτα της Τρίτης προς τα ξημερώματα της Τετάρτης ,ίσως έχουμε εκπλήξεις καθώς το μέτωπο θα κινηθεί ανατολικά - βορειοανατολικά ! Αυτή την εποχή είναι πολύ δύσκολο τα παγκόσμια και τα περιοχικά μοντέλα, να προσδιορίσουν την ακριβή συμπεριφορά του καιρού, γιατί καθοριστικό ρόλο παίζει η αντίδραση των θερμών θαλασσών κατά την μετωπική δραστηριότητα!Παρ'όλα αυτά ο νομός Λασιθίου ακόμα και μ'αυτή την παράμετρο μάλλον δεν έχει πιθανότητα για κάτι άξιο λόγου ,αλλά και τα νοτιοανατολικότερα τμήματα του νομού Ηρακλείου! 


                                                 ΤΕΤΑΡΤΗ 3/9/2014



Άστατος θα διατηρηθεί ο καιρός την Τετάρτη με κατά τόπους αυξημένες νεφώσεις και διάσπαρτες μπόρες μικρής διάρκειας ή ακόμα και μεμονωμένες καταιγίδες ! Να τονίσουμε εδώ δύο βασικά πράγματα . Το πρώτο είναι ότι θα έχουμε και μεγάλα ανοίγματα στον καιρό ...Μη βλέπετε στον χάρτη τα σύμβολα με τις βροχές και τις καταιγίδες και νομίζεται ότι ήρθε κανένα προχωρημένο Φθινόπωρο ή γενικευμένα φαινόμενα! Δεύτερον πολύ δύσκολα αυτή τη μέρα ,θα βρέξει σε νότιες - νοτιοανατολικές παραλιακές περιοχές!
Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από διάφορες γενικά διευθύνσεις !
Πριν πάμε με δυο λόγια να δούμε την εξέλιξη του καιρού σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία,μέχρι και τα τέλη της εβδομάδας να πούμε ότι από την Τετάρτη κυρίως και μετά οι θερμοκρασιακές διαφορές όσον αφορά τις μέγιστες μεταξύ ορεινών -εσωτερικών, πεδινών -παραλιακών διαμερισμάτων θα είναι μεγάλες! Όπως και οι διαφορές μεταξύ των ελάχιστων -μέγιστων θερμοκρασιών!

                  ΣΥΝΟΠΤΙΚΑ  ΠΕΜΠΤΗ 4/9/2013-ΚΥΡΙΑΚΗ 7/9/2014 

Από την Πέμπτη λοιπόν έως και το τέλος αυτής της εβδομάδας,δείχνει να διατηρείτε ο άστατος γενικά καιρός και το σχετικά πρώιμο Φθινοπωρινό σκηνικό!
Δύσκολη η εποχή για μακροπρόθεσμες προβλέψεις,αλλά υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία ότι ο Σεπτέμβρης φέτος θα έχει κέφια και θα μας βρέξει περισσότερο από άλλες χρονιές! Το χρειαζόμαστε άλλωστε μιας και ήδη έχουν παρουσιαστεί μεγάλα προβλήματα λόγω της λειψυδρίας των τελευταίων ετών!
Κλείνοντας να αναφέρουμε ότι υπάρχει ένα πολύ πιθανό ενδεχόμενο το δεύτερο δεκαήμερο του μήνα για μία κατάβαση αρκετά ψυχρών αερίων μαζών για την εποχή από την βόρεια Ευρώπη με ότι αυτό συνεπάγεται ! Κάτι τέτοιο προσπαθούν να μας ψιθυρίσουν τα παγκόσμια καιρικά μοντέλα,θα το παρακολουθούμε βέβαια και θα σας ενημερώνουμε και γι' αυτό,αλλά και για οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη τακτικά !


Αν θέλετε να μαθαίνεται πρώτοι όλα τα καιρικά νέα στο νησί ,μπορείτε να γίνεται μέλος της ομάδας μας στο Facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ https://www.facebook.com/groups/182348188539584/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου