Σάββατο 9 Αυγούστου 2014

ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (μέρος 1ο)- ΣΠΙΝΑΛΟΓΚΑ

Η Σπιναλόγκα ,το πολυσυζητημένο νησί,είναι ένα από τα 82 νησιά και νησίδες που περιβάλλουν την μεγαλόνησο !
Στο πλαίσιο του αφιερώματος που ξεκινάμε εδώ στους meteoΚρήτες <<ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΗΣΙΔΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ>>,ας ταξιδέψουμε μέσα από τον φωτογραφικό φακό της συνεργάτιδας Μαρίας Δουλγεράκη ,στο πολυτάραχο νησί!

 Η Σπιναλόγκα που πήρε το όνομά της από τους Ενετούς είναι ένα μικρής έκτασης νησάκι το οποίο κλείνει από τα βόρεια τον κόλπο της Ελούντας.

Βρίσκεται ελαφρώς βορειοδυτικά της νήσου Κολοκύθα και αποτελεί πόλο έλξης ,για χιλιάδες τουρίστες!

H είσοδος στο νησί-λεπροκομείο!





Τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα όταν περπατάς στα στενά δρομάκια της Σπιναλόγκα !Νιώθεις βλέποντας τα ερείπια δέος ,νιώθεις ότι κάπου εκεί ζουν ακόμα άνθρωποι απελπισμένοι ,με μια διαφορετική καθημερινότητα,άνθρωποι που θεωρούν απλά πράγματα σπουδαία και συνάμα παίρνεις δύναμη από το θάρρος τους κι από την δίψα τους για Ζωή !
Στο νησί θα συναντήσουμε εκκλησάκια! Η πίστη των ανθρώπων αυτών ήταν μεγάλη!

 Αυτό του Αγίου Γεωργίου ...

...και του Αγίου Παντελεήμονα!
Συνεχίζοντας την βόλτα μας θα συναντήσουμε το απολυμαντήριο ...


 ...και το οστεοφυλάκιο!
Το αρχαίο όνομα της Σπιναλόγκα ,ήταν Καλυδών !
Το 1905 χρησιμοποιήθηκε ως λεπροκομείο! Οι λεπροί της Κρήτης που μέχρι τότε ζούσαν στην Μεσκινιά, κοντά στο Ηράκλειο, μεταφέρθηκαν εκεί προς αποφυγή περαιτέρω μόλυνσης του υγιή πληθυσμού !



Γραφικά κτήρια.Εικόνες που θες δε θες χαράζονται στην ψυχή σου καθώς το μυαλό ταξιδεύει σ' εκείνες τις δύσκολες εποχές !



Το <<νέο φρούριο>> χτίστηκε το 1579 με την εποπτεία του γενικού προβλεπτή Κρήτης Τζιάκομο Φοσκαρίνι .

 Η βόρεια οχυρωματική ημισέληνος (Michiel) στη Σπιναλόγκα!

Εδώ ο ημιπρομαχώνας Scaramella!
Το 1957 το λεπροκομείο έκλεισε και το νησί εγκαταλείφθηκε αφού με την χρήση αντιβιοτικών φαρμάκων η αρρώστια έγινε πλέον ιάσιμη !


Στην γεωγραφική θέση που βρίσκεται ,όπως είναι φυσικό επηρεάζεται κυρίως από τον καιρό βορείου ρεύματος και είναι σχετικά άνομβρη σαν περιοχή !

(φωτογραφία Βαγγέλης Λουκάκης)


Θα κλείσουμε αυτή μας την όμορφη περιπλάνηση στα στενά της Σπιναλόγκα ,υποσχόμενοι ότι θα καλύψουμε όλα τα νησιά και τις νησίδες της Κρήτης! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου