Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Οδοιπορικό στον Γιούχτα

Το βουνό Γιούχτας ...ή η κεφαλή του Δία ...Αφού κοιτάζοντας το από το Ηράκλειο μοιάζει με κεφάλι ηλικιωμένου ανθρώπου! Κατά τα Μινωικά χρόνια στην κορυφή του τελούνταν ιερές τελετές σε είδωλα ,όμως αρκετά χρόνια αργότερα, χτίστηκε στο νότιο ύψωμα του όρους ο ναός του Αφέντη Χριστού (Μεταμόρφωση) όπου υπάρχει ακόμα και γιορτάζει 6 Αυγούστου !


 Η κορυφή του Γιούχτα αγγίζει τα 811 μέτρα και βρίσκεται περίπου 10 χλμ νότια του Ηρακλείου! Η χιονόπτωση εκεί είναι συχνό φαινόμενο κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών ,όμως για να δούμε το βουνό όπως στην παραπάνω εικόνα ,θα πρέπει να έχουμε συνθήκες χιονιά ,όπως λέμε εδώ στην Κρήτη!
Με το φωτογραφικό φακό της Μαρίας Δουλγεράκη και με αφορμή την καθιερωμένη ανάβαση από πολλούς πιστούς την παραμονή της εορτής του Αφέντη Χριστού θα ταξιδέψουμε ,να δούμε πως είναι ο κόσμος από κει ψηλά! Τώρα θα μου πείτε ...μπροστά στα τόσα ψηλά βουνά που έχει η Κρήτη μήπως είναι λίγο υπερβολή αυτό που λέω; Όμως το γεγονός ότι ο Γιούχτας περιβάλλεται  από πεδιάδες κατά κύριο λόγο κι έχει πανοραμική θέα προς την πόλη του Ηρακλείου και τη θάλασσα τον κάνει ξεχωριστό !!

Ο Γιούχτας στα ανατολικά του έχει τις Αρχάνες κι απ' αυτή τη πλευρά του, ένα ευκολοδιάβατο  μονοπάτι οδηγεί στην εκκλησία !



Πεύκα και κυπαρίσσια κυρίως συναντάς στη διαδρομή ,αλλά και θαμνώδεις βλάστηση !


Στη παρακάτω φωτογραφία θα δούμε τη θέα προς τα ανατολικά ,ελαφρώς νοτιοανατολικά ...

Περίπου μία με μιάμιση ώρα διαρκεί η ανάβαση με τα πόδια ! Όμως υπάρχει και χωματόδρομος για αυτούς που θέλουν να πάνε με αυτοκίνητο !


Αξίζει το κόπο να βγει κανείς με τα πόδια,για να θαυμάσει την φύση και να νοιώσει τη χαρά αντικρίζοντας την όμορφη θέα στην κορυφή!!

Στην παραπάνω φωτογραφία που κοιτάζει προς τα βόρεια ελαφρώς βορειοδυτικά , διακρίνεται η πόλη του Ηρακλείου!
Ας δούμε όμως κι άλλη μία ,προς το νότο !

Οι απροσπέλαστοι κάθετοι γκρεμοί του Γιούχτα, κυρίως στη δυτική του πλευρά, αποτελούν μοναδικό καταφύγιο για αετούς και γύπες.

Στην παραπάνω φωτογραφία ,με το όμορφο ηλιοβασίλεμα ,στο βάθος αριστερά διακρίνουμε τον Ψηλορείτη!
Πάμε να δούμε όμως και τις Αρχάνες από ψηλά!

Πραγματικά πανέμορφη κι αυτή η φωτογραφία !(προς τα βορειοανατολικά)
Ας δούμε όμως κάποιες φωτογραφίες ακόμα από το βουνό!




Κάπου εδώ όμως κι αυτό το ταξίδι μας,έφτασε στο τέλος του!
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Μαρία Δουλγεράκη που μας παράθεσε αυτές τις όμορφες φωτογραφίες !
Θα κλείσω με τα λόγια της ...

<<Είναι απίστευτη η αίσθηση να τα βλέπεις όλα από ψηλά ενώ έχεις φτάσει στην κορυφή του βουνού...κι ακόμα μεγαλύτερη ν' ακούς "ευλογημένα τα πόδια που ανέβηκαν μέχρι εδώ...Μήπως αυτό δε συμβαίνει και στη ζωή μας; Όπως και να΄χει είναι πανέμορφη η Κρήτη μας. Ας την απολαύσουμε!! >>

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου