Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Ψάχνουμε φως στο τούνελ, με τους νοτιάδες δηλώνοντας παρόν, να παρατείνουν ζέστες κι ανομβρία!

 Με το νοτιά κυρίαρχο, που μάλιστα κατά περιόδους, όπως κι αυτές τις ώρες να ενισχύεται, να μεταφέρει θερμές αέριες μάζες και σκόνη από την Αφρική και χωρίς βροχές που να είναι άξιες λόγου, θα κυλήσει κι αυτή η εβδομάδα!

Ένας Οκτώβρης άνομβρος και εξαιρετικά θερμός για το νησί μας έως τώρα και όχι πολλά υποσχόμενος με τα έως τώρα προγνωστικά στοιχεία για το μέλλον!

Για σήμερα Τρίτη, ζητάμε την απαραίτητη προσοχή σας για λίγες ώρες ακόμα στους νοτιάδες, οι οποίοι τοπικά σε ευπαθείς περιοχές στα βόρεια του νησιού, δεν αποκλείεται ν' αγγίξουν και τα 7-8 μποφόρ (ριπές και άνω των 8 μποφόρ, δεν αποκλείουμε πολύ τοπικά)!
Κατά τ' άλλα, το μέτωπο κακοκαιρίας που θα σαρώσει τη χώρα από τα δυτικά προς τ' ανατολικά, ήδη αγγίζει αν μας επιτρέπεται η έκφραση τα δυτικότερα διαμερίσματα του νησιού και θα φανούν εκεί κάποιες λάμψεις κυρίως προς τη θάλασσα, με πιθανότητα για βροχή ή και καταιγίδα στο νομό Χανίων! Όσο θα βαδίζουμε προς το μεσημέρι, κάποιες λασπομπόρες τοπικού χαρακτήρα ή λασποψιχάλες, θα κινηθούν ανατολικότερα (όχι κάτι το σοβαρό). Να σημειώσουμε εδώ, ότι υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο, τη νύχτα της Τρίτης, να βρέξει στα βορειοανατολικότερα διαμερίσματα του νομού Λασιθίου.
Άλλα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, η ΄σχετική θολούρα στην ατμόσφαιρα λόγω της μεταφοράς Αφρικάνικης σκόνης και μάλλον το γνωστό σύννεφο (φρύδι του νότου).
Σταδιακά κι από τα δυτικά (πολύ γρήγορα) προς τ' ανατολικά (αργότερα), οι άνεμοι θα έχουν την τάση να στρέφονται σε πιο δυτικούς -νοτιοδυτικούς αρκετά ενισχυμένοι (6-7 μποφόρ) σε κάποια νότια-δυτικά, θαλάσσια και παραθαλάσσια διαμερίσματα κι η ατμόσφαιρα να καθαρίζει.
Η θερμοκρασία που λίγο πριν το μεσημέρι στα βόρεια κι ανατολικά του νησιού ίσως αγγίξει και τους 32-34°C, από τα δυτικά προς τα ανατολικά θα σημειώσει πτώση.

Την Τετάρτη δεν θα λείψουν κάποιες νεφώσεις οι οποίες τοπικά κυρίως στα εσωτερικά και πρόσκαιρα στα βόρεια θα αυξηθούν. Η πιθανότητα για καμιά ψιχάλα ή μπόρα μικρής διάρκειας, είναι μικρή (τίποτα το σοβαρό) και από το απόγευμά οι καιρικές συνθήκες θα είναι ακόμα καλύτερες.
Οι Δ-ΝΔ άνεμοι που αρχικά μόνο σε κάποια δυτικά και νότια παραθαλάσσια θα αγγίζουν και τα 6 μποφόρ, γρήγορα θα εξασθενήσουν περαιτέρω.
Η θερμοκρασία σε νέα πτώση, δεν θα ξεπερνάει γενικά στα πεδινά και παραθαλάσσια, τους 23-26°C.

Ακόμα καλύτερες καιρικές συνθήκες αναμένονται για την Πέμπτη, με λίγες πρόσκαιρες και τοπικές νεφώσεις κι αρκετή ηλιοφάνεια! Οι άνεμοι γενικά από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 3-5 μποφόρ, ενώ κάπως πιο Δ-ΒΔ θα πνέουν αυτοί στα βόρεια. Από τη νύχτα κι από τα δυτικά, θα έχουν την τάση να στραφούν σε πιο Ν-ΝΑ και να ενισχυθούν εκεί. Η θερμοκρασία στα επίπεδα της Τετάρτης.

Εκ νέου ενίσχυση των νοτιάδων, μεταφορά σκόνης και σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας, αναμένεται το διήμερο Παρασκευή Σάββατο! Με τα έως τώρα στοιχεία, πιθανόν ο θερμός καταβάτης νοτιάς, να ανεβάσει τη θερμοκρασία στη βόρεια Κρήτη, ακόμα και στα επίπεδα των 34-35°C!
Τοπικές λασποψιχάλες δεν αποκλείονται το Σάββατο, ενώ από την Κυριακή κάτι αλλάζει, μιας και οι άνεμοι στρέφονται από ΒΔ διευθύνσεις, μεταφέροντας πιο ψυχρές αέριες μάζες και μάλλον από το απόγευμα και μετά και κυρίως τη Δευτέρα, θα μας απασχολήσουν κάποιες τοπικού και πάλι χαρακτήρα βροχές κυρίως στα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού.
Όπως και να 'χει η ερχόμενη εβδομάδα θα μπει με πιο Φθινοπωρινές καιρικές συνθήκες.
Κλείνοντας να σας πούμε, ότι βάζουμε ένα μεγάλο ερωτηματικό στον καιρό του τελευταίου δεκαημέρου του Οκτώβρη! Υπάρχουν σενάρια από το να βρεθούμε και πάλι στο έλεος των θερμών αερίων μαζών από την Αφρική, έως να βρεθούμε σε μια πρώτη σχετικά ψυχρή εισβολή!

Όπως θα παρατηρήσουμε και στον χάρτη που πήραμε από το νυχτερινό τρέξιμο του Αμερικάνικου μοντέλου κι αφορά την ερχόμενη Δευτέρα, το θερμό σενάριο, είναι το εκτεταμένο χαμηλό στον Ατλαντικό, να καταφέρει να κινηθεί δυτικότερα, ανατροφοδοτούμενο να ενισχύεται στην κεντροδυτική Ευρώπη και να ανυψώνεται στην περιοχή μας ο αντικυκλώνας και πολύ θερμές για την εποχή αέριες μάζες!
Το πιο ψυχρό κι ελπιδοφόρο σενάριο, θα το δούμε στον χάρτη που πήραμε από το Ευρωπαϊκό μοντέλο, όπου το χαμηλό του Ατλαντικού δίνει τη δυνατότητα στον αντικυκλώνα να ανυψωθεί δυτικότερα της χώρας μας και να αποκόψει προφανώς ψυχρότερες αέριες μάζες από την βόρεια-βορειοανατολική Ευρώπη, σχηματίζοντας πολύ πιθανόν ψυχρή λίμνη πλησίον μας ...


Ακόμα όμως και σ' αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να σταθούμε τυχεροί, μιας και μια back door όπως συνηθίζουμε να λέμε ψυχρή λίμνη, όταν αποκοπεί, η κίνηση της είναι κάπως απροσδιόριστη! Άρα ακόμα και με το καλύτερο σενάριο, δεν μπορούμε να μιλήσουμε με σιγουριά για σοβαρές βροχές.
Όμως τουλάχιστον, γλυτώνουμε τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή και τους νοτιάδες!
Για οτιδήποτε προκύπτει και με ότι πιο φρέσκο, θα ενημερώνεστε πρώτοι από εδώ κι από την ομάδα μας στο facebook ΜΕΤΕΩΚΡΗΤΕΣ, έγκαιρα κι έγκυρα, όπως τόσα χρόνια!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου