Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Καλύτερα έτσι λοιπόν. Ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση! Αναλυτικά η πρόγνωση των επόμενων ημερών

Ανά εξάωρο κι ανά δωδεκάωρο, τα παγκόσμια καιρικά μοντέλα αλλάζουν τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που αυτές τις ώρες που συντάσσεται το άρθρο, προκαλεί καταστροφές στη Λιβύη!
Προφανώς, καταλαβαίνετε, ότι σε κάθε ανανέωση τους το βγάζουν και πιο νότια! Σίγουρα κάποιοι όπως εμείς οι Κρητικοί, ήμασταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, όμως άλλοι στην βόρεια Αφρική, λόγω αυτής της εξέλιξης πιάστηκαν στον ύπνο! Ακόμα και στο nowcast η κίνησή του είναι αρκετά απρόβλεπτη, όχι από εμάς, αλλά από τα παγκόσμια αριθμητικά μοντέλα καιρού.
Αυτό συμβαίνει αρκετά σπάνια, αλλά δεν είναι αδύνατο, όταν πρόκειται για μια αποκομμένη λίμνη, εγκλωβισμένη μέσα στον αντικυκλώνα. Σας τονίζουμε εδώ, ότι τέτοια χαμηλά, είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης, μα πολλές φορές προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλες καταστροφές!
Όταν λοιπόν, περίπου 10 ώρες πριν, σου δείχνουν σύσσωμα τα παγκόσμια μοντέλα, μ' εξαίρεση το Βρετανικό UKMO, που κι αυτό 36 ώρες πριν σχεδόν συμφωνούσε με τα υπόλοιπα, ότι αυτό το χαμηλό θα πλήξει την Κρήτη, με όλη του την ένταση, δεν μπορείς, ακόμα και υποψία να έχεις ή εμπειρία ως προγνώστης, να πεις κάτι διαφορετικό και μάλιστα για το νησί μας, που από τα 1100-1200μ στα βουνά, συναντάς μέτρα χιόνι και με τις θερμοκρασίες που θα μετέφερε αυτό το χαμηλό από τα 1500-1600μ και κάτω, σε πολλές περιπτώσεις φαινόταν ότι θα έριχνε ακόμα και 100-200mm μέσα σε δύο ημέρες! Φανταστείτε πόσα νερά θα πηγαίναν στη θάλασσα, πολύ πιθανόν με περιουσίες ανθρώπων, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο!
Η ΕΜΥ, γνωστά και άγνωστα forum, επαγγελματίες κι ερασιτέχνες προγνώστες και μετεωρολόγοι στα ΜΜΕ, τονίζουν ημέρες τώρα για την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων στην Κρήτη! 
Παρ' ότι κάναμε νέα εκτίμηση αμέσως όταν είδαμε ότι τα στοιχεία άλλαξαν κι έγκυρα ενημερώσαμε τον κόσμο, ζητάμε δημοσίως συγνώμη γι αυτήν την αναστάτωση που προξενήσαμε έστω κι αν η κατάσταση, ακόμα και τώρα που σας γράφουμε είναι κάπως ρευστή. Όταν λέμε ρευστή, σίγουρα δεν εννοούμε ότι μπορεί να γίνουν αυτά που περιμέναμε, αλλά στην περιοχή μας και το ένα πέμπτο της διαταραχής να πάρουμε, ίσως προκαλέσει κάποια προβλήματα!
Πριν προχωρήσουμε στην πρόγνωση των ερχόμενων ημερών, να σας πούμε, ότι βάζουμε στην άκρη εγωισμούς, βάζουμε στην άκρη κριτικές και κούραση μιας κι εδώ κι αρκετές ημέρες τρώμε ώρες πολλές για να σας ενημερώσουμε και μάλιστα αφιλοκερδώς και χαιρόμαστε που τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή! Δεν βάζει το μυαλό μας, τι ζημιές θα είχαμε και πως όλη αυτή η υδρολογική ανάσα που πήραμε. που η φύση πήρε την ανάσα που ήθελε, όλα αυτά θα μας έβγαιναν σε ξινό! Καλύτερα έτσι λοιπόν!



Πέμπτη 16/1/2020

Βαριά συννεφιασμένη ημέρα η Πέμπτη για τις περισσότερες περιοχές του νησιού, με βροχές που κατά τόπους, στα ανατολικά τα βόρεια - βορειοανατολικά και τα εσωτερικά του νησιού, θα έχουν και εντάσεις! Σε κάποια πολύ δυτικά και νότια -νοτιοδυτικά διαμερίσματα, τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα με πιο παροδικού χαρακτήρα τοπικές μπόρες και βαθμιαία κάποια ανοίγματα.
Οι άνεμοι από βόρειες -βορειοανατολικές διευθύνσεις 5-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα ξεπερνάει τους 13-15°C στα βόρεια πεδινά και τους 15-17°C στα νότια.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τα 1300-1400 μέτρα και πάνω σε γενικές γραμμές με μια τάση από το απόγευμα και έπειτα να κατεβαίνουν χαμηλότερα 1150 -1250μ.

Παρασκευή 17/1/2020

Χειμωνιάτικο το σκηνικό του καιρού και την Παρασκευή κυρίως για τα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού, όπου θα σημειώνονται και κάποιες βροχές. Πολύ πιθανόν, από το απόγευμα και μετά και κατά τη διάρκεια της νύχτας, κατά τόπους να είναι πιο αξιόλογες! Στα νότια τα πράγματα αρκετά καλύτερα, με μεγάλα ανοίγματα στον καιρό. Μικρή πιθανότητα υπάρχει να δουν κάποιες μπόρες νότιες, ευπαθείς στον καιρό βορείου ρεύματος περιοχές, όπως και να δουν ανοίγματα περιοχές στη βορειοανατολική Κρήτη.
Οι βόρειοι βορειοδυτικοί άνεμοι διατηρούνται στα 5-7 μποφόρ με μικρή πιθανότητα να δούμε ριπές 8 πρόσκαιρα και τοπικά.
Η θερμοκρασία σε πτώση, δεν θα ξεπερνάει του 11-12°C στα βόρεια βορειοδυτικά. ενώ από ένα έως τρεις βαθμούς υψηλότερη, θα είναι στα ανατολικά και τα νότια!
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν γενικά από τα 1100-1200μ και πάνω.

Σάββατο-Κυριακή 18-19/1/2020

Περισσότερες νεφώσεις στα βόρεια με σοβαρή την πιθανότητα τοπικών βροχών, που κατά κύριο λόγο, θα είναι ασθενείς. Χωρίς βροχές γενικά η νότια Κρήτη.
Η θερμοκρασία σε γενικές γραμμές δεν θα ξεπερνάει στα πεδινά τους 13-15°C , ενώ λίγες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν περίπου στα ίδια υψόμετρα της Παρασκευής.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου