Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2016

Με το πολικό ψύχος να μας πολιορκεί

Έχουν διαμορφωθεί όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρωπαϊκής ηπείρου, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα μας οδηγήσουν σε πιο Χειμερινές καταστάσεις!
Ένας δυναμικός αντικυκλώνας (υψηλές πιέσεις) στην κεντροδυτική Ευρώπη, ο οποίος ταλαντεύεται στα βορειότερα γεωγραφικά πλάτη, συσσωρεύει ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης, στα ανατολικά-βορειοανατολικά διαμερίσματα!

Κατά διαστήματα, μέρος αυτών των αερίων μαζών, θα κατηφορίζουν προς την περιοχή μας! Οι πρώτες καταβάσεις χρονολογικά προσδιορίζονται, στις 13-14 και στις 16-17 Δεκεμβρίου!
Εκτιμούμε εδώ στο meteokrites.gr, ότι μέχρι και τα Χριστούγεννα θα έχουμε μια αρκετά σοβαρή ψυχρή εισβολή, με τις χιονοπτώσεις να κατεβαίνουν σε χαμηλά υψόμετρα!
Τι μπορεί όμως να χαλάσει αυτή τη συνταγή;
Ας ξεκινήσουμε από τον ρόλο, των χαμηλών πιέσεων του Ατλαντικού, οι οποίες για παράδειγμα στις 13-14/12 πιέζουν και δεν αφήνουν τον αντικυκλώνα να πάρει τη σωστή θέση, με αποτέλεσμα η ψυχρή μάζα να είναι σύντομη και να μην έχει τόσο μεγάλη δυναμική! Το μεγαλύτερο αρνητικό σε αυτή την περίπτωση, είναι ότι ευνοούνται από τα φαινόμενα, κυρίως περιοχές προσήνεμες στα βόρεια κι εσωτερικά του νησιού, αφού λειτουργεί καθαρά το lake effect κι έτσι το πρόβλημα της ανομβρίας στα νότια παρατείνεται!

Πάμε τώρα σε άλλη μία συγκυρία, η οποία μπορεί να χαλάσει την δυναμική του ψύχους, όμως υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, μπορεί τουλάχιστον να αποδειχθεί πιο παραγωγική, όσον αφορά τον υετό! Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται μία ψυχρή λίμνη μεταξύ νοτιοδυτικής Ευρώπης και βόρειας-βορειοδυτικής Αφρικής (δεν μπορούμε να προσδιορίσουμε ακριβώς την θέση της, αυτή τη χρονική στιγμή), η οποία είναι πολύ πιθανό, αναλόγως με τη θέση της να ωθήσει πιο θερμές αέριες προς την περιοχή μας! Αν συμβεί αυτό, θα αποτραπεί για το διάστημα 16-17/12 κατά πιο μικρό ή πιο μεγάλο βαθμό η δυναμική της ψυχρής εισβολής στην περιοχή μας! 

Κλείνοντας να σας πούμε ότι, ακόμα κι αν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο μέχρι και την επόμενη Κυριακή, το μόνο σίγουρο είναι ότι ο καιρός θα είναι Χειμωνιάτικος, ενώ δείχνουν οι προγνωστικοί χάρτες, ότι δεν αλλάζει κάτι στην κυκλοφορία κι ότι μέχρι τα Χριστούγεννα, υπάρχουν βάσιμες ελπίδες!
Κάτι ακόμα που θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι ότι δυστυχώς η αγωνία παρατείνεται για τα νότια-νοτιοανατολικά του νησιού, μιας και οι πιθανότητες για κάτι σοβαρό εκεί είναι μηδαμινές, τουλάχιστον μέχρι και τις 17-18 του Δεκέμβρη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου